czwartek, 3 maja 2012

PODUSZECZKI DROŻDŻOWE

Przepyszne bułeczki z konfitura pomarańczową.

...jeszcze gorące...



Składniki:

  • 50 dag mąki
  • 1 torebka drożdży 
  • 1 szklanka słodkiej śmietany 12%
  • 1 jajko 
  • 2 żółtka
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 6-7 łyżek masła i cukru
  • 1 filiżanka konfitury pomarańczowej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
  • cukier puder do oprószenia i paseczki skórki pomarańczowej do dekoracji


Sposób przygotowania:
  1. Mąkę przesiej, wymiesza z drożdżami i szczyptą soli. Wsyp cukier i cukier waniliowy. Dodaj jajko, żółtka oraz skórkę cytrynową. Wyrób gładkie ciasto, powoli dodając śmietanę na przemian ze stopionym masłem. Ciasto przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut.
  2. Wyrośnięte ciasto przenieś na stolnicę, rozwałkuj, podsypując mąką. Placek potnij na 15 kwadratów o boku 10 cm. Na środku każdego połóż niewielką porcję konfitury.
  3. Przeciwległe rogi kwadratów zlep nad nadzieniem. Na wierzchach ciastek połóż kółeczka wycięte z pozostałego ciasta. Poduszeczki ułóż na przykrytej pergaminie blasze. Piecz 25 minut w temp. 180 st. Oprósz cukrem pudrem, udekoruj. 
Smacznego!