...jeszcze gorące...
Składniki:
- 50 dag mąki
- 1 torebka drożdży
- 1 szklanka słodkiej śmietany 12%
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 1 torebka cukru waniliowego
- 6-7 łyżek masła i cukru
- 1 filiżanka konfitury pomarańczowej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
- cukier puder do oprószenia i paseczki skórki pomarańczowej do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiej, wymiesza z drożdżami i szczyptą soli. Wsyp cukier i cukier waniliowy. Dodaj jajko, żółtka oraz skórkę cytrynową. Wyrób gładkie ciasto, powoli dodając śmietanę na przemian ze stopionym masłem. Ciasto przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut.
- Wyrośnięte ciasto przenieś na stolnicę, rozwałkuj, podsypując mąką. Placek potnij na 15 kwadratów o boku 10 cm. Na środku każdego połóż niewielką porcję konfitury.
- Przeciwległe rogi kwadratów zlep nad nadzieniem. Na wierzchach ciastek połóż kółeczka wycięte z pozostałego ciasta. Poduszeczki ułóż na przykrytej pergaminie blasze. Piecz 25 minut w temp. 180 st. Oprósz cukrem pudrem, udekoruj.
Smacznego!