Conchiglioni to makaron przypominający kształt dużej muszli. Najbardziej sprawdza się przy faszerowaniu go i zapiekaniu. Poniżej jeden ze sposobów jak go wykorzystać.
Składniki:
250 g makaronu Conchiglie
30 g mielonego mięsa
100 g szpinaku
puszka krojonych pomidorów
pęczek szczypiorku
pęczek natki pietruszki
140 g sera feta
3 ząbki czosnku
1 cebula
oliwa
sól pieprz
suszona bazylia
oregano
Makaron wrzucamy do gorącej, osolonej wody. Nie gotujemy ! Tylko przez około 10 minut
trzymamy we wrzątku.
W tym samym czasie przygotowujemy farsz. Mięso mielony solimy i smażymy na oliwie, dodajemy do niego szpinak (tutaj został użyty szpinak mrożony), 1 cebulę posikaną w drobną kostkę. Pod koniec smażenia doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Dodajemy pokruszony ser feta. Mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Gdy mamy chłodny makaron i farsz , napełniamy nasze muszle farszem i układamy do naczynia żaroodpornego. Całość polewamy sosem: pomidory z puszki wrzucamy do blendera dodajemy 3 ząbki czosnku , suszoną bazylię i oregano. Blenderujemy i polewamy. Posypujemy siekaną natką pietruszki i szczypiorkiem. Można przed zapieczeniem posypać serem żółtym. Tutaj posypaliśmy serem grana padano.
Zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.
Smacznego !!