czwartek, 13 marca 2014

Zapiekany makaron conchiglie z mięsem i szpinakiem


   Conchiglioni to makaron przypominający kształt dużej muszli. Najbardziej sprawdza się przy faszerowaniu go i    zapiekaniu. Poniżej jeden ze sposobów jak go wykorzystać. 


Składniki:
250 g makaronu Conchiglie
30 g mielonego mięsa
100 g szpinaku 
puszka krojonych pomidorów
pęczek szczypiorku
pęczek natki pietruszki
140 g sera feta 
3 ząbki czosnku
1 cebula
oliwa 
sól  pieprz 
suszona bazylia
oregano





Makaron wrzucamy do gorącej, osolonej wody. Nie gotujemy ! Tylko przez około 10 minut
 trzymamy we wrzątku. 
W tym samym czasie przygotowujemy farsz. Mięso mielony solimy i smażymy na oliwie, dodajemy do niego szpinak (tutaj został użyty szpinak mrożony), 1 cebulę posikaną w drobną kostkę. Pod koniec smażenia doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Dodajemy pokruszony ser feta. Mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Gdy mamy chłodny makaron i farsz , napełniamy nasze muszle farszem i układamy do naczynia żaroodpornego. Całość polewamy sosem: pomidory z puszki wrzucamy do blendera dodajemy 3 ząbki czosnku , suszoną bazylię i oregano. Blenderujemy i polewamy. Posypujemy siekaną natką pietruszki i szczypiorkiem. Można przed zapieczeniem posypać serem żółtym. Tutaj posypaliśmy serem grana padano. 
Zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.   











Smacznego !!