środa, 9 maja 2012

CHOW MEIN Z TOFU

Tofu to twaróg z mleczka sojowego, sam w sobie mdły, ale takk jak kurczak łatwo przyjmujący smaki innych składników.
 


Składniki dla 4 osób:

  • 250 g makaronu 
  • 1 łyżka oleju roślinnego 
  • 3 dymki, pokrojone
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • kawałek świeżego korzenia imbiru, obranego i drobno posiekanego
  • 280 g twardego tofu, pokrojonego w kostkę
  • puszka pędów bambusa (230g)
  • 100 g kiełków sojowych
  • 100 g fasolki, pokrojonej wzdłuż
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki słodkiego sosu chili


  1. Ugotować makaron wg instrukcji na opakowanie. Rozgrzać ole na dużej patelni lub w woku i smażyć dymkę, czosnek oraz imbir przez 1-2 min, aż zmiękną.
  2. Dodać kostki tofu i smażyć na dużym ogniu przez 2-3 min, aż nabiorą złocistego koloru. Wrzucić pędy bambusa, kiełki sojowe oraz fasolkę. Smażyć przez kolejne 1-2 min.
  3. Odcedzić makaron i dodać do warzyw wraz z sosem sojowym i sosem chili. Wymieszać wszystko i...gotowe !!