Składniki dla 4 osób:
- 250 g makaronu
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 3 dymki, pokrojone
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- kawałek świeżego korzenia imbiru, obranego i drobno posiekanego
- 280 g twardego tofu, pokrojonego w kostkę
- puszka pędów bambusa (230g)
- 100 g kiełków sojowych
- 100 g fasolki, pokrojonej wzdłuż
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki słodkiego sosu chili
- Ugotować makaron wg instrukcji na opakowanie. Rozgrzać ole na dużej patelni lub w woku i smażyć dymkę, czosnek oraz imbir przez 1-2 min, aż zmiękną.
- Dodać kostki tofu i smażyć na dużym ogniu przez 2-3 min, aż nabiorą złocistego koloru. Wrzucić pędy bambusa, kiełki sojowe oraz fasolkę. Smażyć przez kolejne 1-2 min.
- Odcedzić makaron i dodać do warzyw wraz z sosem sojowym i sosem chili. Wymieszać wszystko i...gotowe !!