środa, 9 maja 2012

PASKI WIEPRZOWINY Z WARZYWAMI

Wieprzowinę z warzywami proponujemy przygotować na ostro. Smaczne danie podawane z ryżem. Coś dla lubiących eksperymentować .

Składniki:
  • 300 g wieprzowiny
  • marchew
  • imbir
  • papryka zielona, czerwona żółta
  • brokuł
  • ryż
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • pół papryczki chilli
KROK 1 :
Wstawiamy wodę na ryż, po jej zagotowaniu wrzucamy ryż. warzywa płuczemy i kroimy w cieniutkie paski, brokuł rozdrabniamy na małe różyczki. Mięso również kroimy w paski.

KROK 2:
Na dość sporej patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy pokrojone warzywa oprócz imbiru. Dusimy je do momentu kiedy zmiękną. Do nich  dorzucamy mięso i papryczkę . Nie smażymy wieprzowiny zbyt długo gdyż może stwardnieć. Na sam koniec wrzucamy imbir mieszając.Gdy wszystko ładnie się zarumieni przyprawiamy to pieprzem i sosem sojowym.

KROK 3 :
Odcedzamy ryż układamy go na talerzu w kształcie pierścienia, a w środek nakładamy warzywa z mięsem. Można to całość polać delikatnie sosem słodko - ostrym lub balsamicznym



Smacznego ! : )