niedziela, 10 lutego 2013

Zupa-krem z pomidorów i czerwonej soczewicy

Nadszedł czas na odstresowanie się , a jednym z tych elementów jest gotowanie... 
Dla tych co lubią przygody z soczewicą polecam zupę-krem pomidorowo-soczewicowa !

Składniki:
puszka pomidorów bez skórki,drobno pokrojonych
100 g czerwonej soczewicy
1 cebula pokrojona w piórka
1,5 l wywaru jarzynowego
szczypta chili
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki kurkumy
kilka ziarenek kolendry
1 ziarenko ziela angielskiego
łyżeczka świeżego startego imbiru
sól do smaku
szczypta świeżo zmielonego pieprzu

Do gotowego wywaru wsypujemy wszystkie powyżej wymienione składniki. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 40 minut, aż zmięknie soczewica. 
Gdy zupa ostygnie miksujemu na gładki krem.