sobota, 9 marca 2013

Czekoladowy krem mascarpone

Przesłodki krem , którego przygotowanie zajmie nam 30 minut + 2 godziny chłodzenia.


Składniki:
2 żółtka z dużych jajek
100 g cukru
300 g miękkiego serka mascarpone
1 łyżka wina
125 g pokrojonej gorzkiej czekolady
3 łyżki mleka
6 gotowych bez

Mikserem na wysoki obrotach utrzyj w średniej misce żółtka z cukrem na jasny,gładki krem.
Delikatnie wmieszaj do niego serek mascarpone i wino. Rozłóż miksturę po równo do dwóch miseczek. W naczyniu z podwójnym dnem z lekko wrzącą wodą umieść czekoladę oraz mleko. Podgrzewaj, mieszając,aż do schłodzenia.
Następnie wmieszaj tą miksturę do jednej miseczki z kremem mascarpone. Rozdrobnij bezy i wrzuć je na dno czterech pucharów. Pokryj je porcją kremu z jednej miseczki i porcją kremu z czekoladą z drugiej.
Kilkoma ruchami noża wymieszaj je ze sobą, by uzyskać efekt marmurkowy i wstaw do  lodówki przynajmniej na 2 godziny.
Przed podaniem na stół udekoruj bezami lub rulonikami czekoladowymi.

Liczba porcji: 4





Smacznego!