czwartek, 8 maja 2014

Brownie z podwójną czekoladą i truskawkami

Truskawki i czekolada  .... para idealna. 
Szybki i prosty przepis na czekoladowe brownie z truskawkami. 


Składniki:
180 g masła
250 g grubo pokrojonej gorzkiej czekolady
4 duże jajka
250 g cukru
100 g brązowego cukru
1/4 łyżeczki soli
150 g mąki pszennej
truskawki


W naczyniu rozpuszczamy gorzką czekoladę oraz masło i odstawiamy do schłodzenia. W dużej misce na najwyższych obrotach mieszamy jajka z obydwa rodzajami cukru na gładki krem. Zmniejszamy obroty, dodajemy sól, rozpuszczoną czekoladę. Ciągle mieszamy, dodajemy stopniowo mąkę. Tak przygotowaną masę wylewamy na formę i równomiernie ją rozprowadzamy. 
Na wierz układamy ćwiartki truskawek.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Pieczemy przez 25-30 minut. 
Odstawiamy ciasto na 30 minut i przed podaniem schładzamy w lodówce.