wtorek, 1 maja 2012

OWOCE TROPIKALNE Z PŁATKAMI OWSIANYMI

Przygotowując ten pudding wykorzystajmy owoce świeże bądź konserwowe.
Przygotowanie zajmie nam 15 minut.
Deser z wykorzystaniem mango.



Składniki:

  • 50 g masła
  • 100 g prażonych płatków owsianych
  • 6 łyżek cukru trzcinowego
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 banany, pokrojone w kawałki
  • 2 dojrzałe mango, obrane i pokrojone w kawałki
  • 200 g ananasów z puszki, pokrojonych i osuszonych
  • bita śmietana do podania

  1. Roztopić dwie trzecie masła na dużej patelni i wrzucić płatki, cztery łyżki cukru i wiórki kokosowe. Prażyć przez 3-4 min, mieszając od czasu do czasu, aż do złocistego koloru.
  2. W tym czasie roztopić pozostałe masło na drugiej patelni i dodać banany, mango oraz ananasy. Całość posypać resztą cukru i smażyć przez 5 min na dużym ogniu, aż owoce zmiękną i się skarmelizują.
  3. Rozłożyć owoce na cztery talerze, na wierzchu ułożyć mieszaninę z płatkami owsianymi. Podawać z bitą śmietaną.