Przygotowanie zajmie nam 15 minut.
Deser z wykorzystaniem mango.
Składniki:
- 50 g masła
- 100 g prażonych płatków owsianych
- 6 łyżek cukru trzcinowego
- 4 łyżki wiórków kokosowych
- 2 banany, pokrojone w kawałki
- 2 dojrzałe mango, obrane i pokrojone w kawałki
- 200 g ananasów z puszki, pokrojonych i osuszonych
- bita śmietana do podania
- Roztopić dwie trzecie masła na dużej patelni i wrzucić płatki, cztery łyżki cukru i wiórki kokosowe. Prażyć przez 3-4 min, mieszając od czasu do czasu, aż do złocistego koloru.
- W tym czasie roztopić pozostałe masło na drugiej patelni i dodać banany, mango oraz ananasy. Całość posypać resztą cukru i smażyć przez 5 min na dużym ogniu, aż owoce zmiękną i się skarmelizują.
- Rozłożyć owoce na cztery talerze, na wierzchu ułożyć mieszaninę z płatkami owsianymi. Podawać z bitą śmietaną.