Składniki:
- 4 łyżki oliwy
- 2 średnie bakłażany, pokrojone w kostkę
- 2 ząbki czosnku, drobno posikane
- 2 łyżki kminku
- 1 czerwone chili, drobno pokrojone
- 50 g orzechów piniowych, uprażonych
- 50 g rodzynek sułtańskich
- 350 g makaronu (może być kolorowy jak poniżej na obrazku)
- 6 łyżek świeżej, posiekanej kolendry
- skórka i sok z 1 cytryny
- przypieczone połówki cytryny do podania
- Rozgrzać oliwę na dużej patelni. Wrzucić bakłażany i smażyć je na małym ogniu przez 10 min, od czasu do czasu mieszając, aż będą złocistego koloru. Dodać czosnek, kminek oraz chili i smażyć przez kolejne 4-5 min. Przyprawić i dodać orzechy piniowe oraz sułtanki.
- W tym czasie ugotować makron w lekko osolonej wodzie.
- Odcedzić makaron i wrzucić go do mieszaniny bakłażanowej, po czym domieszać liście kolendry oraz skórkę i sok z cytryny. Dokładnie wymieszać, a przed podaniem skropić oliwą i dołożyć przepieczone połówki cytryny.