wtorek, 1 maja 2012

KOLOROWY MAKARON Z BAKŁAŻANEM

Pełne smaku, ale przyrządzone bez wysiłku danie wegańskie.

Składniki:

  • 4 łyżki oliwy
  • 2 średnie bakłażany, pokrojone w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, drobno posikane
  • 2 łyżki kminku
  • 1 czerwone chili, drobno pokrojone
  • 50 g orzechów piniowych, uprażonych
  • 50 g rodzynek sułtańskich
  • 350 g makaronu (może być kolorowy jak poniżej na obrazku)
  • 6 łyżek świeżej, posiekanej kolendry
  • skórka i sok z 1 cytryny
  • przypieczone połówki cytryny do podania

  1. Rozgrzać oliwę na dużej patelni. Wrzucić bakłażany i smażyć je na małym ogniu przez 10 min, od czasu do czasu mieszając, aż będą złocistego koloru. Dodać czosnek, kminek oraz chili i smażyć przez kolejne 4-5 min. Przyprawić i dodać orzechy piniowe oraz sułtanki.
  2. W tym czasie ugotować makron w lekko osolonej wodzie. 
  3. Odcedzić makaron i wrzucić go do mieszaniny bakłażanowej, po czym domieszać liście kolendry oraz skórkę i sok z cytryny. Dokładnie wymieszać, a przed podaniem skropić oliwą i dołożyć przepieczone połówki cytryny.