poniedziałek, 30 kwietnia 2012

BITKI WIEPRZOWE W SOSIE CHRZANOWYM



Składniki:
  • 300 g mięsa wieprzowego
  • mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 ml śmietany
  • 3-4 łyżki chrzanu
  • sól pieprz
Przyrządzenie:
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Cebulkę oraz czosnek siekamy w drobną kosteczkę  i wrzucamy na patelnię. Gdy cebula ładnie się zeszkli wlewamy śmietanę i mieszając dodajemy chrzan ( w zależności jaki ostry lub aromatyczny będzie można dodać go więcej lub mniej ) . Zostawiamy na małym ogniu mieszając co chwila. Na drugiej patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i wkładamy na nią pokrojone i rozbite mięso. Smażymy z obu stron doprawiamy solą i pieprzem. Można dodać do sosu lub jak kto woli polać mięso na talerzu.
Bitki podajemy z ryżem do tego sałata z wybranym sosem.



Smacznego !