Składniki:
- 600 g cebuli
- 1 łyżka winegretu
- 375 g ciasta ptysiowego
- 175 g sera pleśniowego
- 50 g orzechów włoskich
- Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Obrać cebulę i pokroić w cienkie plastry. Rozgrzać trzy łyżki oliwy na dużej patelnie, po czym smażyć cebulę, aż zmięknie i będzie lekko brązowa, od czasu do czasu mieszając przez 10 minut.
- Skropić winegretem, przyprawić i ogrzewać przez kolejne 5 min, aż cebula się lekko skarmmelizuje. Odstawić do ostygnięcia, a w tym czasie rozwałkować ciasto i wyłożyć nim płytką, prostokątną (23x33 cm) blachę.
- Rozłożyć cebulę i pokruszony ser, a z wierzchu posypać orzechami. Piec przez 15-20 min, aż ciasto będzie chrupkie, a ser się stopi. Przed podaniem studzić przez kilka minut, po czym pokroić w kwadraty!
Smacznego!