środa, 2 maja 2012

TARTA Z SEREM I ORZECHAMI WŁOSKIMI

Tarta z serem pleśniowym i orzechami włoskimi może być podawana z mieszaną sałatą oraz z chlebem czosnkowym.


Składniki:

  • 600 g cebuli
  • 1 łyżka winegretu
  • 375 g ciasta ptysiowego
  • 175 g sera pleśniowego
  • 50 g orzechów włoskich

  1. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Obrać cebulę i pokroić w cienkie plastry. Rozgrzać trzy łyżki oliwy na dużej patelnie, po czym smażyć cebulę, aż zmięknie i będzie lekko brązowa, od czasu do czasu mieszając przez 10 minut.
  2. Skropić winegretem, przyprawić i ogrzewać przez kolejne 5 min, aż cebula się lekko skarmmelizuje. Odstawić do ostygnięcia, a w tym czasie rozwałkować ciasto i wyłożyć nim płytką, prostokątną (23x33 cm) blachę.
  3. Rozłożyć cebulę i pokruszony ser, a z wierzchu posypać orzechami. Piec przez 15-20 min, aż ciasto będzie chrupkie, a ser się stopi. Przed podaniem studzić przez kilka minut, po czym pokroić w  kwadraty!

Smacznego!