czwartek, 19 kwietnia 2012

MROŻONY JOGURT Z ŻURAWINĄ

Kremowe lody jogurtowe zawierają znacznie mniej kalorii niż zwykłe lody. Zachęcamy do ich przygotowania :)

Składniki dla 6 osób:

  • 100 g żurawiny
  • drobno starta skórka i sok z 1 pomarańczy
  • 500 ml jogurtu naturalnego
  • 50 g cukru pudru
  • 150 ml śmietanki
  • 3 łyżki brandy 


  1. Umieścić w garnku żurawinę, skórkę i sok z pomarańczy raz 50 ml wody. Doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem przez 10-15 min, aż żurawina zmięknie. Ostudzić. 
  2. Starannie ubić jogurt, cukier i śmietanę, dodać brandy i wlać masę do naczynia przeznaczonego do mrożenia. Mrozić przez 3 godz., aż do zgęstnienia. Starannie wymieszać z mieszaniną żurawinową.
  3. Mrozić, aż do zestalenia. Przed podaniem przełożyć na 20 min do lodówki. Mrożoną masę trzeba wykorzystać w ciągu dwóch miesięcy.