Składniki dla 6 osób:
- 100 g żurawiny
- drobno starta skórka i sok z 1 pomarańczy
- 500 ml jogurtu naturalnego
- 50 g cukru pudru
- 150 ml śmietanki
- 3 łyżki brandy
- Umieścić w garnku żurawinę, skórkę i sok z pomarańczy raz 50 ml wody. Doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem przez 10-15 min, aż żurawina zmięknie. Ostudzić.
- Starannie ubić jogurt, cukier i śmietanę, dodać brandy i wlać masę do naczynia przeznaczonego do mrożenia. Mrozić przez 3 godz., aż do zgęstnienia. Starannie wymieszać z mieszaniną żurawinową.
- Mrozić, aż do zestalenia. Przed podaniem przełożyć na 20 min do lodówki. Mrożoną masę trzeba wykorzystać w ciągu dwóch miesięcy.