czwartek, 19 kwietnia 2012

ALZACKI BIAŁY CHLEB

Chleb to pokarm wyjątkowy, na co dzień jest niezbędny, wręcz niezastąpiony. Obecnie na skutek nowoczesnych technologii oraz dodawaniu do pieczywa różnorodnych ,,polepszaczy'' stale zwiększa się grono zwolenników domowego wypieku chleba. 



Oto przepis na biały chleb prosto z Francji, z Alzacji : 



1 bochenek - 25 kromek
1 kromka zawiera: 80 kcal, 2 g białka, 2,9 g tłuszczu,1 mg cholesterolu, 0,6 g błonnika.

Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
3 łyżki mleka
2,5 dag drożdży
10 dag orzechów włoskich
po łyżeczce cukru i soli
Do formy: łyżka margaryny


Pokruszone drożdże wymieszać z połową szklanki letniej wody, połączyć z 3/4 szklanki mąki, aby powstało miękkie, luźne ciasto. Zanurzyć je w wodzie o temperaturze około 50 stopni. Po mniej więcej 5 minutach ciasto powinno wypłynąć na powierzchnię, wówczas wyjąc je i osączyć. Resztę mąki wymieszać z połową szklanki letniej wody oraz mlekiem, cukrem i solą. Wyrobić ciasto, dołożyć ciasto, które mokło w wodzie, i wyrabiać jeszcze przez 10 min.
Połączyć z posiekanymi orzechami.
Formę keksową wysmarować margaryną i włożyć ciasto. Pozostawić w cieple na godzinę. Piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni. Krótko przed końcem pieczenia wierzch chleba spryskać zimną wodą. Po wyjęciu z formy ostudzić.