Składniki dla 4 osób:
- 8-12 cienkich plasterków surowego boczku po 75-100 g
- sól, świeżo zmielony pieprz
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 filiżanka galaretki porzeczkowej
- 4 łyżki tartego chrzanu
- 1 łyżka curry
- 4 cl koniaku lub likieru porzeczkowego
- szczypta pieprzu cayenne
- kilka kropli sosu tabasco
- Sprawiony boczek opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć, przyprawić solą, pieprzem i posmarować oliwą.
- Upiec boczek na grillu.
- W tym czasie dokładnie wymieszać galaretkę porzeczkową z chrzanem, ketchupem, curry u koniakiem lub likierem.
- Przyprawić glazurę solą, pieprzem, pieprzem cayenne i tabasco.
- Krótko przed końcem pieczenia posmarować boczek glazurą.
- Gotowy boczek ułożyć na talerzach, polać resztą glazury, udekorować i podawać.
...i smak koniaku 