środa, 18 kwietnia 2012

BOCZEK W LIKIERZE PORZECZKOWYM

Dla tych, którzy stawiają swe pierwsze kroki przy grillu, polecamy boczek w likierze porzeczkowym bądź koniaku.

Składniki dla 4 osób:

  • 8-12 cienkich plasterków surowego boczku po 75-100 g
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 filiżanka galaretki porzeczkowej
  • 4 łyżki tartego chrzanu
  • 1 łyżka curry
  • 4 cl koniaku lub likieru porzeczkowego
  • szczypta pieprzu cayenne
  • kilka kropli sosu tabasco

  1. Sprawiony boczek opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć, przyprawić solą, pieprzem i posmarować oliwą.
  2. Upiec boczek na grillu.
  3. W tym czasie dokładnie wymieszać galaretkę porzeczkową z chrzanem, ketchupem, curry u koniakiem lub likierem.
  4. Przyprawić glazurę solą, pieprzem, pieprzem cayenne i tabasco. 
  5. Krótko przed końcem pieczenia posmarować boczek glazurą.
  6. Gotowy boczek ułożyć na talerzach, polać resztą glazury, udekorować i podawać. 
                       


             ...i smak koniaku