Składniki:
- 25 g masła
- 1 średnia cebula
- 750 g selera korzeniowego, obranego i pokrojonego w 2-cm kawałki
- 1 duży, upieczony ziemniak
- 2 łyżki posiekanych, świeżych liści szałwii
- 600 ml wywaru warzywnego
- 300 ml śmietany
- 225 g sera pleśniowego
- świeży szczypiorek i liście szałwii usmażone w głębokim tłuszczu, do przybrania.
- Roztopić masło w dużym rondlu, dodać warzywa, szałwię i smażyć przez 5 min. Wlać wywar warzywny i wszystko doprowadzić do wrzenia. Gotować pod przykryciem, na wolnym ogniu, aż warzywa zmiękną.
- Przenieść do robota kuchennego i miksować do gładkiej konsystencji. Mieszaninę przelać z powrotem do rondla, dodać śmietanę oraz połowę porcji sera. Gotować na dużym ogniu, aż ser się roztopi ( nie doprowadzać do wrzenia). Przyprawić.
- Zupę rozlać do miseczek, posypać pozostałą częścią sera. Do przybrania wykorzystać szczypiorek i listki szałwii.