środa, 18 kwietnia 2012

ZUPA Z SELEREM I SEREM PLEŚNIOWYM

Przygotowanie tej zupy zajmie nam 35 minut i będzie ucztą dla podniebienia 4 osób.




Składniki:


  • 25 g masła
  • 1 średnia cebula
  • 750 g selera korzeniowego, obranego i pokrojonego w 2-cm kawałki
  • 1 duży, upieczony ziemniak
  • 2 łyżki posiekanych, świeżych liści szałwii
  • 600 ml wywaru warzywnego
  • 300 ml śmietany
  • 225 g sera pleśniowego
  • świeży szczypiorek i liście szałwii usmażone w głębokim  tłuszczu, do przybrania. 

  1. Roztopić masło w dużym rondlu, dodać warzywa, szałwię i smażyć przez 5 min. Wlać wywar warzywny i wszystko doprowadzić do wrzenia. Gotować pod przykryciem, na wolnym ogniu, aż warzywa zmiękną. 
  2. Przenieść do robota kuchennego i miksować do gładkiej konsystencji. Mieszaninę przelać z powrotem do rondla, dodać śmietanę oraz połowę porcji sera. Gotować na dużym ogniu, aż ser się roztopi ( nie doprowadzać do wrzenia). Przyprawić.  
  3. Zupę rozlać do miseczek, posypać pozostałą częścią sera. Do przybrania wykorzystać szczypiorek i listki szałwii.