poniedziałek, 5 maja 2014

Pieczony dorsz ze szparagami Raz!!!

Maj... miesiąc lekkich potraw i szparagów. Właśnie one są przebojem tego miesiąca. 
Propozycja na dziś to pieczony dorsz z zielonymi szparagami z aromatem ziół. 


Składniki:
2 filety ryby, np. dorsz, ale dobrym rozwiązaniem będzie zarówno łosoś jak i sandacz
12 zielonych szparagów
1 cebula
sok z cytryny
zioła prowansalskie
sól gruboziarnista
oliwa z oliwek
świeży rozmaryn
zielona pietruszka
czerwona papryka
czarny pieprz


Szparagi myjemy , obcinamy końcówki i przekrajamy wzdłuż na pół. Układamy na foli. Na szparagi kładziemy przygotowany filet dorsza. Solimy go gruboziarnistą solą i używamy pieprzu do smaku. Cebulę kroimy w piórka, dodajemy ziół prowansalskich zalewamy to w osobnej miseczce oliwą z oliwek. Wlewamy do cebuli sok z cytryny i całość mieszamy. Tak zamarynowaną cebulę nakładamy na rybę. 
Świeżą natkę pietruszki grubo siekamy i dodajemy na rybę. Czerwoną paprykę kroimy w małe paski, układamy na górze. Przed dokładnym zawinięciem ryby w folię wkładamy jeszcze świeżą gałązkę rozmarynu.... gotowe !
Kto lubi ostre potrawy może dodać suszoną ostrą paprykę
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni , pieczemy około 20 minut. 



Smacznego !!!