czwartek, 20 lutego 2014

Pâté z kurzych wątróbek z czarnymi oliwkami

Brakowało na tym blogu czegoś co można zjeść na zimno , przyjść do domu i zrobić dobre kanapki, z czymś co jest inne niż sery, wędliny... Niezłym pomysłem okazała się pasta z kurzych wątróbek z czarnymi oliwkami. Sposobów na tą pastę jest wiele ... jak to się mówi ile talerzy tyle smaków. Mam nadzieje, że w przyszłości zawita tu wiele więcej przepisów na tą pastę.



Składniki:
500 g kurzych wątróbek
4 małe szalotki 
20 g sera grana padano 
kilka czarnych oliwek
mała papryczka chili
3 ząbki czosnku
łyżka octu balsamicznego
masło
oregano
rozmaryn
sól 
mleko


Wątróbki przez ponad dwie godziny moczymy w mleku. Po tym czasie osuszamy i przygotowujemy do smażenia. Na maśle smażymy papryczkę chili pokrojoną w kawałki oraz szalotki , gdy będą złociste dorzucamy do nich wątróbki i smażymy około 5 minut. Na patelnię wlewamy łyżkę octu balsamicznego, który osłodzi naszą pastę. Przekładamy do blendera dodajemy starty ser i obrany czosnek - miksujemy na gładką masę.  Do smaku dodajemy oregano, rozmaryn, sól. Oliwki kroimy w małe kawałki i mieszamy całość.
Przechowujemy w lodówce do 3 dni.