niedziela, 23 lutego 2014

Czerwona sałatka ze śledziem

Już za prawie dwa tygodnie śledzik, niestety czas leci nie ubłaganie... Warto przetestować przepisy na śledzia, bo jest to jedna z tych ryb , które podajemy na różnorakie sposoby. 
Śledź zawiera dużo potasu, fosforu, wapnia i cynku. Należy jednak pamiętać ,że jest produktem mocno zakwaszającym organizm i należy łączyć go z warzywami bądź owocami , które neutralizują nadmiar kwasu , np. z burakami i jabłkiem tak ja w naszym przepisie... 



Składniki:
    4 płaty śledzia w oleju
    2 czerwone ugotowane buraki
    1 jabłko
    4 łyżki majonezu
    2 szalotki
    2 łyżki jogurtu naturalnego
    pieprz
    szczypior jako dodatek
     


    Śledzi kroimy w kawałki. Ugotowane buraki obieramy i kroimy w małą kostkę, jabłko również obieramy i kroimy wedle preferencji w kostkę , albo w cienkie, małe paseczki. Szalotkę kroję w piórka. W osobnej miseczce łączymy 4 łyżki majonezu i 2 łyżki jogurtu naturalnego i szczyptę pieprzu. Wszystko łączymy i mieszamy, przed podaniem najlepiej schłodzić w lodówce. Można podać do tej sałatki świeżo pokrojony szczypiorek.