Już za prawie dwa tygodnie śledzik, niestety czas leci nie ubłaganie... Warto przetestować przepisy na śledzia, bo jest to jedna z tych ryb , które podajemy na różnorakie sposoby.
Śledź zawiera dużo potasu, fosforu, wapnia i cynku. Należy jednak pamiętać ,że jest produktem mocno zakwaszającym organizm i należy łączyć go z warzywami bądź owocami , które neutralizują nadmiar kwasu , np. z burakami i jabłkiem tak ja w naszym przepisie...
Składniki:
4 płaty śledzia w oleju
2 czerwone ugotowane buraki
1 jabłko
4 łyżki majonezu
2 szalotki
2 łyżki jogurtu naturalnego
pieprz
szczypior jako dodatek
1 jabłko
4 łyżki majonezu
2 szalotki
2 łyżki jogurtu naturalnego
pieprz
szczypior jako dodatek
Śledzi kroimy w kawałki. Ugotowane buraki obieramy i kroimy w małą kostkę, jabłko również obieramy i kroimy wedle preferencji w kostkę , albo w cienkie, małe paseczki. Szalotkę kroję w piórka. W osobnej miseczce łączymy 4 łyżki majonezu i 2 łyżki jogurtu naturalnego i szczyptę pieprzu. Wszystko łączymy i mieszamy, przed podaniem najlepiej schłodzić w lodówce. Można podać do tej sałatki świeżo pokrojony szczypiorek.