Jedną z moich ulubionych tart jest tarta francuska ze szpinakiem , porem , mocno aromatycznym serem pleśniowym blue oraz z pieczarkami. Właściwie na tarte możemy położyć wszystko co nam smakuje ;) Tą tarte można również zrobić na kruchym cieście.
Ciasto:
250 g mąki
120 g zimnego roztopionego masła
1 jajko
1 łyżka zimnej wody
1 łyżeczka soli
Wszystkie składniki połączyć ze sobą , następnie zagnieść z nich gładkie ciasto. Zawinąć folię i schłodzić w lodówce przez co najmniej godzinę.
Ciasto wyjąć z lodówki i wylepić nim 27 cm formę do tart, wysmarowaną lekko masłem. Wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 190 stopni na 20 minut.
Farsz:
pieczarki
szpinak
2 pory
żółta papryka
30 g sera pleśniowego blue
papryczka chili
sól
zioła prowansalskie
oraz
1 jajko
śmietana
Pieczarki podsmażyć wraz z papryczką chili na na oliwie , dorzucić szpinak (tu został użyty szpinak mrożony) i dusić około 10 minut. Posolić do smaku.
Wyjąć ciasto z piekarnika i nałożyć farsz. Najpierw pieczarki ze szpinakiem, posypać pokrojonym porem i pokruszyć na to około 30 g sera pleśniowego blue (można użyć sera lazur). Na sam wierzch układamy pokrojoną w piórka żółtą paprykę i posypujemy ziołami prowansalskimi.
Całe jajko wymieszać w osobnej misce ze śmietaną i polać całą tarte.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika na 45 minut.
Smacznego !