piątek, 28 lutego 2014

Francuska tarta z warzywami

Jedną z moich ulubionych tart jest tarta francuska ze szpinakiem , porem , mocno aromatycznym serem pleśniowym blue oraz z pieczarkami. Właściwie na tarte możemy położyć wszystko co nam smakuje ;) Tą tarte można również zrobić na kruchym cieście.

Ciasto:
250 g mąki 
120 g zimnego roztopionego masła
1 jajko
1 łyżka zimnej wody
1 łyżeczka soli

Wszystkie składniki połączyć ze sobą , następnie zagnieść z nich gładkie ciasto. Zawinąć folię i schłodzić w lodówce przez co najmniej godzinę.
Ciasto wyjąć z lodówki i wylepić nim 27 cm formę do tart, wysmarowaną lekko masłem. Wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 190 stopni na 20 minut. 


Farsz: 
pieczarki
szpinak
2 pory
żółta papryka
30 g sera pleśniowego blue
papryczka chili
sól
zioła prowansalskie

oraz

1 jajko 
śmietana

Pieczarki podsmażyć wraz z papryczką chili na  na oliwie , dorzucić szpinak (tu został użyty szpinak mrożony) i dusić około 10 minut. Posolić do smaku. 
Wyjąć ciasto z piekarnika i nałożyć farsz. Najpierw pieczarki ze szpinakiem, posypać pokrojonym porem i pokruszyć na to około 30 g sera pleśniowego blue (można użyć sera lazur). Na sam wierzch układamy pokrojoną w piórka żółtą paprykę i posypujemy ziołami prowansalskimi. 
Całe jajko wymieszać w osobnej misce ze śmietaną i polać całą tarte. 
Wstawić do rozgrzanego piekarnika na 45 minut. 

Smacznego !