wtorek, 24 kwietnia 2012

SPAGHETTI GENOVESE

Danie szybkie, smaczne i ugotowane w jednym garnku - nie stracisz więc dużo czasu na zmywanie :)


Składniki dla 4 osób: 

  • 300 g młodych ziemniaków, pokrojonych w plastry
  • 300 g makaronu spaghetti
  • 230 g fasolki szparagowej, przyciętej i pokrojonej na połówki
  • 125 g świeżego pesto 
  • oliwa do polania


  1. W dużym rondlu zagotować wodę, po czym wrzucić do niej ziemniaki i makron oraz odrobinę soli.
  2. Gotować przez 10 min, aż ziemniaki i makaron będą prawie miękkie. Dodać zieloną fasolę i gotować przez kolejne 5 min.
  3. Całość odcedzić, zachowując 4 łyżki płynu. Przenieść z powrotem do rondla, dodać pesto i płyn z odcedzania. Doprawić, rozłożyć na cztery talerze i skropić odrobiną oliwy. 






Przepis na pesto: 
http://mksabroso.blogspot.com/2012/04/pesto.html


Powodzenia !!!