poniedziałek, 23 kwietnia 2012

ZUPA PAPRYKOWA

Prawie jak lecho : )

Składniki:
  • 2 l wywaru mięsno - warzywnego
  • 2 papryki ( zielona i czerwona )
  • 3 - 5 ziemniaków
  • 300 g wędzonego boczku
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1 puszka koncentratu pomidorowego
  • cebula
  • sól, pieprz 
KROK 1:
Ziemniaki pokroić w kostkę wrzucić do wywaru , gotować. Papryki umyć, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kosteczkę. Posiekaną cebulę i paprykę podsmażyć na na oleju, podlewając wywarem. Następnie dodać pokrojony w paseczki boczek i koncentrat pomidorowy. Całość przyprawić. Kiedy ziemniaki zmiękną dodajemy podsmażone warzywka z boczkiem.

KROK 2:
Śmietanę wymieszać z mąką,a następnie zaprawić nią zupę , zagotować . Można udekorować posiekaną natką pietruszki lub liściem bazylii.



Smacznego !