Idealne połączenie cykorii z szynką.
Potrzebujemy:
- 4 cykorie
- sól, świeżo zmielony pieprz
- kilka kropli koniaku
- kilka kropli soku z cytryny
- 16 plasterków bekonu
- 8 kawałków folii aluminiowej
- 2-3 łyżki masła
- 1/2 pęczek estragonu
- 1/2 pęczek melisy cytrynowej
- Cykorię oczyścić, przekroić na pół, wykroić głąb.
- Przyprawić cykorię solą, pieprzem, koniakiem i sokiem z cytryny.
- Każdą połówkę cykorii owinąć dwoma plasterkami bekonu.
- Folię aluminiową posmarować masłem. Owinąć każdą połówkę cykorii oddzielnie.
- Upiec na grillu, wyjąć z folii i posypać drobno posiekanymi ziołami.
- Przyprawić solą, pieprzem, koniakiem i sokiem z cytryny.