poniedziałek, 23 kwietnia 2012

CYKORIA Z SZYNKĄ

Idealne połączenie cykorii z szynką.


Potrzebujemy:

  • 4 cykorie
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • kilka kropli koniaku
  • kilka kropli soku z cytryny
  • 16 plasterków bekonu
  • 8 kawałków folii aluminiowej
  • 2-3 łyżki masła
  • 1/2 pęczek estragonu
  • 1/2 pęczek melisy cytrynowej

  1. Cykorię oczyścić, przekroić na pół, wykroić głąb.
  2. Przyprawić cykorię solą, pieprzem, koniakiem i sokiem z cytryny.
  3. Każdą połówkę cykorii owinąć dwoma plasterkami bekonu.
  4. Folię aluminiową posmarować masłem. Owinąć każdą połówkę cykorii oddzielnie.
  5. Upiec na grillu, wyjąć z folii i posypać drobno posiekanymi ziołami.
  6. Przyprawić solą, pieprzem, koniakiem i sokiem z cytryny.