Dodatek syropu z dzikiego bzu sprawia,
że agrest z kruszonką ma nietypowy aromat.
Składniki dla 6 osób:
- 500 g agrestu, oczyszczonego
- 175 g cukru pudru
- 3 łyżki syropu z dzikiego bzu
- 75 g masła w kawałkach o temperaturze pokojowej plus odrobina na smarowanie
- 175 g mąki
- 50 g orzechów włoskich posiekanych
- lody lub bita śmietana do podania, obowiązkowo nalewka z dzikiego bzu :))
- Rozgrzać piekarnik do 190 stopni. Nasmarować masłem naczynie żaroodporne. W rondlu gotować przez 5 min agrest, dwie trzecie cukru oraz syrop z dzikiego bzu, aż owoce zmiękną. Całość przenieść do wysmarowanego naczynia.
- Zrobić kruszonkę- masło ucierać z mąką, aż będzie podobne do okruszków chleba, po czym dodać pozostały cukier i orzechy. Kruszoną posypać całą powierzchnię agrestu. Piec przez 30-40 minut, aż wierzch będzie złocisty.
- Kruszonkę z agrestem pokroić i rozłożyć do miseczek. Podawać z lodami bądź bitą śmietaną.