czwartek, 10 maja 2012

DZIKI BEZ I AGREST Z KRUSZONKĄ

Dodatek syropu z dzikiego bzu sprawia, 
że agrest z kruszonką ma nietypowy aromat. 



Składniki dla 6 osób:
  • 500 g agrestu, oczyszczonego
  • 175 g cukru pudru
  • 3 łyżki syropu z dzikiego bzu
  • 75 g masła w kawałkach o temperaturze pokojowej plus odrobina na smarowanie
  • 175 g mąki
  • 50 g orzechów włoskich posiekanych
  • lody lub bita śmietana do podania, obowiązkowo nalewka z dzikiego bzu :))


  1. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni. Nasmarować masłem naczynie żaroodporne. W rondlu gotować przez 5 min agrest, dwie trzecie cukru oraz syrop z dzikiego bzu, aż owoce zmiękną. Całość przenieść do wysmarowanego naczynia.
  2. Zrobić kruszonkę- masło ucierać z mąką, aż będzie podobne do okruszków chleba, po czym dodać pozostały cukier i orzechy. Kruszoną posypać całą powierzchnię agrestu. Piec przez 30-40 minut, aż wierzch będzie złocisty.
  3. Kruszonkę z agrestem pokroić i rozłożyć do miseczek. Podawać z lodami bądź bitą śmietaną.