piątek, 11 maja 2012

POMIDORY I SER KOZI Z KRUSZONKĄ

Smaczne danie na kolację w dodatku bardzo proste.

Składniki:
  • 1 kg dojrzałych pomidorów, mogą być różne odmiany, w tym koktajlowe
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 250 g koziego sera, twardego lub miękkiego
  • 50 g orzechów piniowych
  • 100 g tartej bułki
  • 50 g parmezanu, utartego
  • zielona sałata lub warzywa do podania

  1. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni. Posiekać pomidory. Rozgrzać dwie łyżki oliwy w garnku, dodać posiekane pomidory,przyprawić i gotować, mieszając od czasu do czasu, aż zmiękną. Zdjąć z ognia i dodać pomidory koktajlowe.
  2. Przełożyć połowę pomidorów do żaroodpornego naczynia (poj.1l) i pokruszyć na wierzch połowę koziego sera. Powtórzyć takie same dwie warstwy. 
  3. Rozgrzać trzy łyżki oliwy na patelni i lekko podsmażyć orzeszki oraz tartą bułkę. Zdjąć z ognia i dodać połowę parmezanu, po czym przenieść na warstwy pomidorowo-serowe. Na wierzch wysypać resztę parmezanu. Piec 20-25 min do złocistego koloru. Podawać z zieloną sałatą lub warzywami.  



Na porcję: 431 kilokalorii, białka 22 g, węglowodany 28 g, tłuszcze 27 g, błonnik 3 g, sól 1,78 g.