Składniki:
- 1 kg dojrzałych pomidorów, mogą być różne odmiany, w tym koktajlowe
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 250 g koziego sera, twardego lub miękkiego
- 50 g orzechów piniowych
- 100 g tartej bułki
- 50 g parmezanu, utartego
- zielona sałata lub warzywa do podania
- Rozgrzać piekarnik do 190 stopni. Posiekać pomidory. Rozgrzać dwie łyżki oliwy w garnku, dodać posiekane pomidory,przyprawić i gotować, mieszając od czasu do czasu, aż zmiękną. Zdjąć z ognia i dodać pomidory koktajlowe.
- Przełożyć połowę pomidorów do żaroodpornego naczynia (poj.1l) i pokruszyć na wierzch połowę koziego sera. Powtórzyć takie same dwie warstwy.
- Rozgrzać trzy łyżki oliwy na patelni i lekko podsmażyć orzeszki oraz tartą bułkę. Zdjąć z ognia i dodać połowę parmezanu, po czym przenieść na warstwy pomidorowo-serowe. Na wierzch wysypać resztę parmezanu. Piec 20-25 min do złocistego koloru. Podawać z zieloną sałatą lub warzywami.
Na porcję: 431 kilokalorii, białka 22 g, węglowodany 28 g, tłuszcze 27 g, błonnik 3 g, sól 1,78 g.