piątek, 11 maja 2012

CARPACCIO Z BURAKÓW

Ze względu na to,że buraki się długo gotują to pyszne danie zajmie nam troszkę czasu. Lecz warto poświęcić chwilkę czasu, a przekonacie się,że można z warzywa zrobić świetne Carpaccio!

Składniki:
  • buraki 2 sztuki
  • rukola
  • pomidor
  • czerwona cebula
  • ser feta
KROK 1:
Naszą pierwszą czynnością jest ugotowanie buraczków. Zajmuje to od 1 do 2 godzin w zależności od wielkości. Buraki dokładnie opłukujemy i czyścimy. Wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Wstawiamy na ogień i przykrywamy.

KROK 2 :
Pomidory płuczemy i zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy na bok. W tym samym czasie kroimy cebulę w małą kosteczkę i mieszamy z opłukaną rukolą. Obieramy i kroimy w kostkę pomidory. Dorzucamy i mieszamy z rukolą i cebulą.

KROK 3:
Gdy buraki będą już gotowe. Przygotowujemy je i kroimy na bardzo cienkie plasterki i układamy na talerzu w okrąg w środku pozostawiając miejsce na warzywa. W środek wkładamy warzywa i posypujemy pokrojonym w kostkę serem feta. Całość można doprawić mielonym pieprzem . Całość polewamy sosem limonkowo - miętowym :

http://mksabroso.blogspot.com/2012/05/sos-limonkowo-mietowy.html






Smacznego !: )