poniedziałek, 22 kwietnia 2013

Krem pomidorowo - paprykowy

Kiedy mamy mało czasu na zrobienie czegoś pożywnego idealnym rozwiązaniem jest zrobienie zupy/krem paprykowo - pomidorowego. 

Składniki:
2  czerwone papryki
2 cebule
1 puszka krojonych pomidorów
1 ząbek czosnku
oliwa do smażenia
szklanka wody
szczypta tymianku i oregano
sól/pieprz do smaku


Paprykę myjemy i kroimy w cienkie paski, natomiast cebulę kroimy w piórka. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy paprykę i cebulę. Odrobinę solimy. Smażymy do momentu aż cebula będzie złota, a papryka zmięknie. Następnie dodajemy puszkę krojonych pomidorów. Solimy i pieprzymy do smaku. Dodajemy ząbek czosnku, tymianku i oregano oraz szklankę wody. Gotujemy do chwili zagotowania. 
Chwilę później całość miksujemy ,np. blenderem na gładki krem.
Do dekoracji możemy użyć koperek i groszek ptysiowy. 



Smacznego!