czwartek, 16 maja 2013

ŁOSOŚ NA SZPINAKU

Za oknem panują upalne temperatury i chciałoby się jeść tylko lekkie potrawy. A planując wakacje i wybierając trasy, tylko tam gdzie będzie można dobrze zjeść ;) ...wybieramy na dziś kuchnię                           śródziemnomorską.   




Składniki:
łosoś wędzony
1 bakłażan pokrojony w kostkę
pęk szpinaku umytego i osuszonego
5 ząbków czosnku
jogurt grecki
pęczek kopru 
oliwa do smażenia
sól do smaku


Na rozgrzaną oliwę wrzucamy bakłażana oraz szpinak. Odrobinę solimy i dusimy pod przykryciem, aż całość zmięknie. Wyciskamy i dodajemy 4 ząbki czosnku, obtoczone w soli (mają wtedy większy aromat). Jak bakłażan lekko się za złoci zdejmujemy z ognia. 

W pojemniku od blendera przygotowujemy dip: jogurt grecki blenderujemy z 1 ząbkiem czosnku oraz z posiekanym drobno świeżym koperkiem. Solimy do smaku. 
Jeśli ktoś nie posiada blendera można zwyczajnie wymieszać jogurt z koperkiem i wycisnąć do niego czosnek.

Na talerz nakładamy szpinak z bakłażanem na to kładziemy wędzonego łososia. Z boku nakładamy sos, również można podać osobno w sosjerce. Można udekorować pietruszką.