Za oknem panują upalne temperatury i chciałoby się jeść tylko lekkie potrawy. A planując wakacje i wybierając trasy, tylko tam gdzie będzie można dobrze zjeść ;) ...wybieramy na dziś kuchnię śródziemnomorską.
Składniki:
łosoś wędzony
1 bakłażan pokrojony w kostkę
pęk szpinaku umytego i osuszonego
5 ząbków czosnku
jogurt grecki
pęczek kopru
oliwa do smażenia
sól do smaku
Na rozgrzaną oliwę wrzucamy bakłażana oraz szpinak. Odrobinę solimy i dusimy pod przykryciem, aż całość zmięknie. Wyciskamy i dodajemy 4 ząbki czosnku, obtoczone w soli (mają wtedy większy aromat). Jak bakłażan lekko się za złoci zdejmujemy z ognia.
W pojemniku od blendera przygotowujemy dip: jogurt grecki blenderujemy z 1 ząbkiem czosnku oraz z posiekanym drobno świeżym koperkiem. Solimy do smaku.
Jeśli ktoś nie posiada blendera można zwyczajnie wymieszać jogurt z koperkiem i wycisnąć do niego czosnek.
Na talerz nakładamy szpinak z bakłażanem na to kładziemy wędzonego łososia. Z boku nakładamy sos, również można podać osobno w sosjerce. Można udekorować pietruszką.