niedziela, 19 maja 2013

ZUPA KREM Z BIAŁYCH WARZYW

Zupa na niedziele.... Zupa - krem z białych warzyw !

Składniki:
3 duże korzenie pietruszki umyte i pokrojone w talarki
3 duże młode ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę
1 cebula obrana i pokrojona w piórka
1 ząbek czosnku
kolendra
śmietana 18 %
oliwa do smażenia
przygotowany wywar 
suszony koperek


Przygotowane warzywa wrzucamy na rozgrzaną oliwę, by puściły swoje smaki i aromat. Smażymy dosłownie 4 minuty. Zalewamy warzywa gorącym wywarem. Dodajemy do tego pokrojony czosnek, kolendrę w ziarnach, która sprawi ,że nasza zupa stanie się słodsza. Dodajemy również ciut suszonego kopru. Wszystko gotujemy, aż zmiękną warzywa, później odstawiamy z ognia i po chwili ostudzenia blenderujemy / miksujemy na gładki krem. W trakcie miksowania dodajemy 3-4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany i ponownie miksujemy. 
Krem ten możemy podawać z groszkiem ptysiowym.