czwartek, 11 kwietnia 2013

MUS CZEKOLADOWO-POMARAŃCZOWY Z NUTKĄ ORZECHÓWKI

Idzie wiosna, niedługo świeże produkty trafia do Naszych kuchni. Rozpoczynamy jednak ten sezon od czegoś na osłodę. Przesłodki mus, który możemy zaserwować bliskim jest prosty do przyrządzenia. Tak więc zakasać rękawy i do dzieła! Powodzenia!



Składniki:
200 g gorzkiej czekolady
100 g masła
40 ml nalewki orzechowej
4 duże jajka
75 g cukru
300 ml śmietanki  36 %
4 krople olejku pomarańczowego
skórka pomarańczy do dekoracji oraz kandyzowana pomarańcza



Przygotowanie:
Na sam początek proponuje osobno ubić śmietankę i białka na sztywną pianę. Kolejnym krokiem jest rozpuszczenie czekolady, masła do tego dolewamy nalewkę. W tym celu w naczyniu z podwójnym dnem i lekko wrzącą wodą wrzucamy wyżej wymienione składniki. Mieszając , podgrzewaj do rozpuszczenia i połączenia się składników. Odstaw do schłodzenia. W osobnym naczyniu miksuj żółtka wraz z cukrem do uzyskania jasnego kremu , ok 10 min. W dużej misce wymieszaj dwie mikstury, czekoladową i żółtkową. Do tego dodaj wcześniej ubite białka wymieszaj, a na sam koniec ubita śmietankę. Całość wymieszaj ręcznie na gładki krem. Tak przyrządzony mus nałóż równomiernie do miseczek i wstaw do lodówki przynajmniej na 3 godziny !! Przed podaniem udekoruj cząstkami pomarańczy ! 






Smacznego !