wtorek, 4 marca 2014

Zupa krem z pieczonej papryki, czosnku i cebuli

Aromat pieczonego czosnku, papryki i cebuli roznosi się po całym domu. Zupa, która powstanie z tych warzyw jest rozgrzewająca i aromatyczna. Czas przygotowania to około 2 godzin , ale efekt jest tego wart !


Składniki:
4 papryki (2 czerwone, 2 pomarańczowe)
3 cebule
2 główki czosnku
1,5 l. wywaru
liść laurowy
świeża bazylia
sól
pieprz cayenne
oliwa



Papryki myjemy , przepoławiamy na pół i oczyszczamy z gniazd. Cebulę obieramy i kroimy na pół. Na blaszce układamy papryki, cebulę i przekrojone na dwie części główki czosnku. Na wierzch kładziemy liście świeżej bazylii i skrapiamy wszystko oliwą. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na około 40 do 50 minut. Wyjmujemy w momencie kiedy papryka będzie miękka.
Papryki wkładamy do foli i szczelnie zamykamy, po około 15 minutach wyjmujemy paprykę i zdejmujemy z niej skórę. W tym samym czasie na rozgrzaną oliwę wrzucamy pieczoną cebulę, liść laurowy i obrany,pieczony czosnek. Później zalewamy wszystko 1,5 l wywarem. Dorzucamy pieczoną paprykę i gotujemy przez 20 minut. Wyjmujemy z zupy liść laurowy, zdejmujemy z ognia i wszystko blenderujemy na gładki krem. Dosalamy do smaku , dodajmy wedle gustu pieprzu cayenne i gotowe ! 













Wielu inspiracji !