środa, 25 kwietnia 2012

TARTA MIGDAŁOWO-NEKTARYNKOWA

Pozory mylą: za wspaniałym wyglądem tego deseru kryją się tylko cztery składniki, a robi się go bardzo łatwo.






Składniki:

  • 140 g białego marcepanu w kawałkach
  • 5 łyżek śmietanki
  • 375 g kupnego ciasta ptysiowego
  • 4 nektarynki, w cienkich plasterkach
  • bita śmietana do podania

  1. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Zmiksować marcepan ze śmietanką na gęstą pastę. Rozwałkować ciasto na prostokąt 30 x 23 cm. 
  2. Ułożyć ciasto na papierze do pieczenia i w odległości 2 cm od brzegów zaznaczyć margines. Rozsmarować pastę marcepanową, nie wychodząc poza margines i ułożyć na niej plastry nektarynek. 
  3. Piec przez 25-20 min, aż ciasto będzie złociste i wyrośnięte. Pokroić tartę na kwadraty i podawać z zimną bitą śmietaną.

SMACZNEGO!