środa, 25 kwietnia 2012

STEK TEXAS

Dla miłośników pikanterii !                                          



Składniki dla 4 osób:

  • 8-12 małych kotletów schabowych po 75 g 
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki zielonego pieprzu ziarnistego
  • 1mała papryczka peperoni
  • 100 g wędzonego boczku
  • 2 cebule
  • 1 duża puszka czerwonej fasoli
  • 1 duża puszka pomidorów bez skórki
  • 1/2 butelka sosu chili
  • 1/2 l sosu pieczeniowego
  • papryka w proszku
  • curry
  • chili
  • różne gatunki pieprzu
  • bagietka

  1. Kotlety opłukać, osuszyć, przyprawić solą i pieprzem.
  2. Oliwę wymieszać z roztartym z solą czosnkiem, pieprzem i posiekaną papryczką peperoni.
  3. Boczek i cebulę pokroić w kostkę.
  4. Fasolę i cebulę ułożyć na półmiskach.
  5. W salaterkach podać sos chili i pieczeniowy raz pozostałe składniki i przyprawy.
  6. Mięso upiec na grillu. Pozostałe składniki podgrzewać w brytfankach, doprawić do smaku i podawać z bagietką. 

Smacznego!!!