piątek, 28 marca 2014

Pieczony pstrąg z cytryną i natką

Prosty w sporządzeniu, pieczony w całości pstrąg, faszerowany szalotką i świeżą natką pietruszki, a do tego wszystkiego aromat cytryny. 


Składniki:
oczyszczony pstrąg
pęczek świeżej natki pietruszki
2 szalotki
połówka cytryny
sól, pieprz ziołowy
masło
suszony tymianek
liść laurowy


Oczyszczonego pstrąga myjemy pod bieżącą wodą. Faszerujemy go siekaną natką pietruszki oraz szalotką, pokrojoną w piórka. Do środka wkładamy odrobinę masła. Pstrąga doprawiamy solą i ziołowym pieprzem. 
Obkładamy go suszonym tymiankiem i liściem laurowym oraz pokrojoną w kawałki cytryną. 
Całość zawijamy w aluminiową folię i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 40 minut. Podajemy na talerzu w folii, można dodatkowo skropić sokiem z cytryny.




Smacznego !