środa, 14 marca 2012

BITA ŚMIETANA Z MARAKUJĄ

A na deser dziś główną rolę odgrywa marakuja, pochodząca z Brazylii. Z ciekawostek marakuja jest zwana inaczej Męczennicą jadalną ;)

Składniki na deser dla 2 osób:

  • 3 łyżki białego wina
  • 1 łyżka cukru pudru
  • skórka i sok z malej cytryny
  • 140 ml śmietanki
  • 1 marakuja, przekrojona na pół
  • urozmaicić można sezonowymi owocami
  • biszkopt do podania

  1. Wymieszać wino, cukier, skórkę oraz sok z cytryny i pozostawić na 30 min.
  2. Przelać śmietankę do mieszaniny z winem i za pomocą miksera ubić do lekkiej konsystencji.
  3. Łyżką wydrążyć marakuję i delikatnie wmieszać miąższ i pestki w śmietanową masę. Nałożyć całość do dwóch szklanek i przybrać sezonowymi owocami. Podawać z biszkoptami deserowymi :)

Pyyychota!