środa, 14 marca 2012

Z KALAFIOREM ZA PAN BRAT

Z KALAFIOREM ZA PAN BRAT






Makaron mogłabym jeść codziennie. Czy to na słodko, z sosem, z warzywami,z mięsem.....

Wyjątkowy makaron z kalafiorem na ostro (dla 4 osób)
Składniki:
  • 1 średni kalafior, pocięty w małe różyczki
  • 350 g makaronu, najlepiej rurki
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 czerwone chili, drobno posiekane (bez nasion)
  • 85 g orzeszków piniowych
  • 50 g sułtanek
  • otarta skórka i sok z połówki cytryny
  • 4 łyżki świeżej natki pietruszki, posiekanej
  • 50 g parmezanu, utartego.
  1. Gotować kalafior w osolonej wodzie przez 2 min. Odcedzić i przepłukać zimną wodą ,aby zatrzymać dalsze działanie temperatury. Odcedzić ponownie. Ugotować makaron w osolonej wodzie.
  2. W tym czasie rozgrzać oliwę na patelni. Wsypać kalafior i smażyć przez 3 min, aż nabierze złocistego koloru. Zmniejszyć ogień i dodać czosnek, chili oraz orzechy, po czym smażyć przez kolejne 2 min.
  3. Dodać osuszony makaron, sułtanki oraz skórki i sok z cytryny. Doprawić i wymieszać z parmezanem.  

  • Na porcję: 691 kilokalorii, białko 22 g, węglowodany 78 g, tłuszcze 35 g, błonnik 5 g , sól 0,42 g.