Wyjątkowy makaron z kalafiorem na ostro (dla 4 osób)
Składniki:
- 1 średni kalafior, pocięty w małe różyczki
- 350 g makaronu, najlepiej rurki
- 4 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 czerwone chili, drobno posiekane (bez nasion)
- 85 g orzeszków piniowych
- 50 g sułtanek
- otarta skórka i sok z połówki cytryny
- 4 łyżki świeżej natki pietruszki, posiekanej
- 50 g parmezanu, utartego.
- Gotować kalafior w osolonej wodzie przez 2 min. Odcedzić i przepłukać zimną wodą ,aby zatrzymać dalsze działanie temperatury. Odcedzić ponownie. Ugotować makaron w osolonej wodzie.
- W tym czasie rozgrzać oliwę na patelni. Wsypać kalafior i smażyć przez 3 min, aż nabierze złocistego koloru. Zmniejszyć ogień i dodać czosnek, chili oraz orzechy, po czym smażyć przez kolejne 2 min.
- Dodać osuszony makaron, sułtanki oraz skórki i sok z cytryny. Doprawić i wymieszać z parmezanem.
- Na porcję: 691 kilokalorii, białko 22 g, węglowodany 78 g, tłuszcze 35 g, błonnik 5 g , sól 0,42 g.