Postarajmy się przy pomocy grilla wyczarować delikatesy, ale do tego musimy posłużyć się bardziej wyrafinowanymi metodami.
Potrzebujemy:
- 4 steki po 250 g
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 50 g wędzonego boczku
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 papryczka chili
- 1/4 l gęstego sosu pieczeniowego
- śmietanka 30%
- 1-2 łyżki octu winnego i miodu
- 1/2 pęczka szczypiorku
- Befsztyk opłukać, osuszyć, posypać solą i pieprzem.
- Oliwę wymieszać z roztartym czosnkiem, posmarować befsztyki i upiec na ruszcie.
- Tłuszcz rozgrzać w brytfance i wysmażyć boczek.
- Cebulę i marchewkę pokroić w drobną kostkę, dodać do boczku i zeszklić.
- Do warzyw dodać fasolkę z koncentratem pomidorowym i posiekane chili.
- Dodać sos pieczeniowy, wymieszać ze śmietanką i zagotować.
- Przyprawić octem winnym, miodem, solą i pieprzem.
- Fasolę nieco odparować, dodać siekany szczypiorek, ułożyć befsztyki na talerzach, udekorować i podawać.