czwartek, 15 marca 2012

BEFSZTYK DIABLO

Wielu osobom smak potraw przyrządzonych na grillu wiąże się tylko i wyłącznie z aromatem żarzącego się węgla drzewnego. Jednak potrawy pieczone na grillu we własnym sosie są niezrównane.
Postarajmy się przy pomocy grilla wyczarować delikatesy, ale do tego musimy posłużyć się bardziej wyrafinowanymi metodami.



Potrzebujemy:

  • 4 steki po 250 g
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 50 g wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 papryczka chili
  • 1/4 l gęstego sosu pieczeniowego
  • śmietanka 30%
  • 1-2 łyżki octu winnego i miodu
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  1. Befsztyk opłukać, osuszyć, posypać solą i pieprzem.
  2. Oliwę wymieszać z roztartym czosnkiem, posmarować befsztyki i upiec na ruszcie.
  3. Tłuszcz rozgrzać w brytfance i wysmażyć boczek.
  4. Cebulę i marchewkę pokroić w drobną kostkę, dodać do boczku i zeszklić.
  5. Do warzyw dodać fasolkę z koncentratem pomidorowym i posiekane chili.
  6. Dodać sos pieczeniowy, wymieszać ze śmietanką i zagotować.
  7. Przyprawić octem winnym, miodem, solą i pieprzem.
  8. Fasolę nieco odparować, dodać siekany szczypiorek, ułożyć befsztyki na talerzach, udekorować i podawać.