piątek, 23 marca 2012

CHUTNEY JABŁKOWO-MIĘTOWY

Chutney jest to gęsty sos używany najczęściej w kuchni indyjskiej.
Nasz chutney sporządzony jest z jabłek i mięty. Doskonale nadaje się do ryb. 

Składniki:
  • 4 winne jabłka
  • sok z 1 cytryny
  • 4 cebule
  • 4 pomidory
  • pęczek świeżej mięty
  • 300 g rodzynek
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżki musztardy delikatesowej
  • 1/2 l  octu
  • 450 g cukru
  1. Jabłka obrać, usunąć gniazda, pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny. 
  2. Cebulę pokroić w kostkę.
  3. Pomidory obrać ze skórki, miąższ pokroić w kostkę.
  4. Miętę opłukać, osączyć i drobno pokroić.
  5. Rodzynki umyć, osączyć, razem z resztą składników przekręcić przez grube sitko maszynki do mięsa. 
  6. Dodać sól, musztardę i 3/8 l octu, gotować 20 minut na małym ogniu.
  7. Dodać resztę octu i cukier, gotować jeszcze 5 min.
  8. Chutney przyprawić, wyłożyć do wypłukanych zimną wodą słoików, zamknąć i całkowicie wystygłe ustawić w spiżarni.