Nasz chutney sporządzony jest z jabłek i mięty. Doskonale nadaje się do ryb.
Składniki:
- 4 winne jabłka
- sok z 1 cytryny
- 4 cebule
- 4 pomidory
- pęczek świeżej mięty
- 300 g rodzynek
- 1 łyżka soli
- 2 łyżki musztardy delikatesowej
- 1/2 l octu
- 450 g cukru
- Jabłka obrać, usunąć gniazda, pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny.
- Cebulę pokroić w kostkę.
- Pomidory obrać ze skórki, miąższ pokroić w kostkę.
- Miętę opłukać, osączyć i drobno pokroić.
- Rodzynki umyć, osączyć, razem z resztą składników przekręcić przez grube sitko maszynki do mięsa.
- Dodać sól, musztardę i 3/8 l octu, gotować 20 minut na małym ogniu.
- Dodać resztę octu i cukier, gotować jeszcze 5 min.
- Chutney przyprawić, wyłożyć do wypłukanych zimną wodą słoików, zamknąć i całkowicie wystygłe ustawić w spiżarni.