piątek, 23 marca 2012

MAKARON Z FASOLKĄ

Przygotowanie tej potrawy zajmie nam około 40 minut i spokojnie starczy dla 4 osób.

Potrzebujemy:
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 małe, czerwone cebule, pokrojone w ćwiartki
  • 4 ząbki czosnku, wyciśnięte
  • 400 g drobnej zielonej fasolki, wypłukanej i osuszonej 
  • 1 łyżka świeżego rozmarynu
  • 150 ml wywaru warzywnego
  • 150 ml białego wina
  • 4 łyżki śmietany
  • 100 g fasolki szparagowej
  •  350 g makaronu pappardelle (szerokie wstążki)

  1. Rozgrzać oliwę w rondlu, wrzucić cebulę i smażyć, aż zmięknie. Dodać czosnek, fasolkę, rozmaryn, wywar i wino. Gotować na małym ogniu przez 10 min.
  2. Doprawić, dodać śmietanę i gotować jeszcze przez 5 min. W tym czasie zagotować osoloną wodę w rondlu i dodać fasolkę szparagową. Gotować przez 5 min, aż fasolka zmięknie.
  3. Ugotować makaron według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić i wymieszać z sosem śmietanowym. Następnie rozłożyć na talerze i podawać z fasolką szparagową na wierzchu.


Smacznego!!!