Potrzebujemy:
- 2 łyżki oliwy
- 2 małe, czerwone cebule, pokrojone w ćwiartki
- 4 ząbki czosnku, wyciśnięte
- 400 g drobnej zielonej fasolki, wypłukanej i osuszonej
- 1 łyżka świeżego rozmarynu
- 150 ml wywaru warzywnego
- 150 ml białego wina
- 4 łyżki śmietany
- 100 g fasolki szparagowej
- 350 g makaronu pappardelle (szerokie wstążki)
- Rozgrzać oliwę w rondlu, wrzucić cebulę i smażyć, aż zmięknie. Dodać czosnek, fasolkę, rozmaryn, wywar i wino. Gotować na małym ogniu przez 10 min.
- Doprawić, dodać śmietanę i gotować jeszcze przez 5 min. W tym czasie zagotować osoloną wodę w rondlu i dodać fasolkę szparagową. Gotować przez 5 min, aż fasolka zmięknie.
- Ugotować makaron według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić i wymieszać z sosem śmietanowym. Następnie rozłożyć na talerze i podawać z fasolką szparagową na wierzchu.
Smacznego!!!