Składniki :
- 3 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 5 - 6 selerów
- woda 2 litry
- sól pieprz
A więc tak na sam początek obieramy seler i cebulkę. Cebule kroimy w pióra, a seler w drobną kosteczkę. W garnku rozgrzewamy troszeczkę oliwy i wrzucamy cebulką, a następnie nasz czosnek. Gdy cebula się zarumieni dorzucamy do niej seler. Mieszając go z cebulą przez 15 - 20 min patrzymy jak się rumieni.
KROK 2 :
Jednym z ostanich elementów jest zalanie całości wodą ( lub dla poprawienia smaku wywarem warzywnym, patrz poprzednie zupy ). Zalewamy wodą i czekamy,aż całość się zagotuje a seler elegancko zmięknie.
Gdy po czasie wyjmiemy jedną kostkę i stwierdzimy,że jest to smak z dzieciństwa tak jak pisałem we wstępie możemy przejść do zmiksowania całości blenderem. Doprawiamy solą i pieprzem.
KROK 3:
Zupe podajemy z grzankami ziołowymi lub czosnkowymi. Całość komponuje się w oryginalny i ciekawy smak. Grzanki proponuje zrobić tak :
- Kroimy chlek w kostkę 1 cm x 1cm
- oliwę blendujemy z czosnkiem
- rozgrzewamy patelnie i wlewamy oliwę
- do tego dorzucamy pokrojony chleb cały czas przewracając