czwartek, 22 marca 2012

KOTLETY JAGNIĘCE Z PESTO KOLENDROWYM

Jest to potrawa, którą można upiec na grillu jak i w kuchni i od razu zaserwować gościom. Ale to właśnie fakt, że każdy jest sam sobie kucharzem, nadaje chwilom spędzonym przy grillu tak niepowtarzalny charakter :)

Składniki:

  
  • 4 kotlety jagnięce 
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki startej skórki z cytryny
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
Pesto:
  • 3 pęczki kolendry
  • 3 żabki czosnku
  • 1 łyżka soli
  • 100 g pestek słonecznika
  • 75 g startego parmezanu
  • 1/8 l oleju słonecznikowego
  • sok z 1 cytryny
  • świeżo zmielony pieprz
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 2-3 łyżki prażonych pestek słonecznika


  1. Kotlety opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć i włożyć do salaterki.
  2. Czosnek obrać, posiekać, rozetrzeć z solą na pastę, wymieszać z oliwą z oliwek, skórką z cytryny i ziołami prowansalskimi.
  3. Przygotowaną marynatą mocno natrzeć kotlety i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
  4. Pesto: kolendrę przebrać, umyć, osączyć i grubo posiekać.
  5. Czosnek obrać, posiekać, utrzeć z solą na pastę.
  6. Zmiksować zioła, czosnek i pestki słonecznika. Wyłożyć puree do salaterki.
  7. Parmezan, olej słonecznikowy i sok z cytryny połączyć z masą.
  8. Całość przyprawić mocno solą, pieprzem, pieprzem cayenne.
  9. Upiec kotlety na grillu, ułożyć na talerzach, posypać prażonymi pestkami słonecznika, dodać pesto, całość udekorować i podawać. 

SMACZNEGO !!!