Składniki:
- 4 kotlety jagnięce
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki startej skórki z cytryny
- 1 łyżka ziół prowansalskich
Pesto:
- 3 pęczki kolendry
- 3 żabki czosnku
- 1 łyżka soli
- 100 g pestek słonecznika
- 75 g startego parmezanu
- 1/8 l oleju słonecznikowego
- sok z 1 cytryny
- świeżo zmielony pieprz
- szczypta pieprzu cayenne
- 2-3 łyżki prażonych pestek słonecznika
- Kotlety opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć i włożyć do salaterki.
- Czosnek obrać, posiekać, rozetrzeć z solą na pastę, wymieszać z oliwą z oliwek, skórką z cytryny i ziołami prowansalskimi.
- Przygotowaną marynatą mocno natrzeć kotlety i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
- Pesto: kolendrę przebrać, umyć, osączyć i grubo posiekać.
- Czosnek obrać, posiekać, utrzeć z solą na pastę.
- Zmiksować zioła, czosnek i pestki słonecznika. Wyłożyć puree do salaterki.
- Parmezan, olej słonecznikowy i sok z cytryny połączyć z masą.
- Całość przyprawić mocno solą, pieprzem, pieprzem cayenne.
- Upiec kotlety na grillu, ułożyć na talerzach, posypać prażonymi pestkami słonecznika, dodać pesto, całość udekorować i podawać.
SMACZNEGO !!!