środa, 28 marca 2012

KURA Z ROSOŁU Z ZIELONYMI WARZYWAMI I SOSEM TAJSKIM

Na przekór nazwie kura nie jest głównym składnikiem tego dania i stanowi tylko neutralne tło dla feerii smaków 
warzywnych i ziołowych.  

Składniki:
  • duża kura rosołowa (2,5 kg lub większa)
  • 2 łodygi trawy cytrynowej
  • 2 gałązki tajskiej bazylii
  • 3-centymetrowy odcinek korzenia imbiru
  • 2 dymki
  • pieprz i sól morska
  • warzywa do wyboru: mini cukinie, groszek cukrowy, zielony kalafior, brokuły, fasolka szparagowa, okra, groszek śnieżny
SOS:
  • jajko na twardo
  • łodyga trawy cytrynowej
  • łyżeczka kaparów
  • gałązka tajskiej bazylii
  • mały pęczek natki pietruszki
  • 2 dymki
  • łyżeczka startego imbiru
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • łyżka soku z mandarynki lub pomarańczy
  • 8 łyżek oliwy z pierwszego tłocznia. 


  1. Do dużego garnka z wodą wkładamy trawę cytrynową bazylię, pocięty na 3 plastry imbiru, pół łyżeczki ziaren czarnego pieprzu i dwie łyżki kryształków soli morskiej. Dodajemy kurę. Gotujemy przez trzy godziny, nie pozwalając wodzie ani na chwilę zawrzeć i od czasu do czasu usuwając szumowinę. Wyjmujemy kurę, odsączamy, zwijamy w folię aluminiową i trzymamy w cieple. Do naczynia go gotowania na parze wlewamy dwie chochle bulionu i gotujemy warzywa razem lub kolejno, w zależności od wyboru warzyw. Jeżeli robimy to kolejno, trzeba je trzymać w cieple po ugotowaniu. Nie dzielimy kury na ćwiartki, tylko dla każdego odkrywamy po kilka cienkich plasterków z piersi i ud. Układamy je na talerzach razem z warzywami. Osobno podajemy sos.
  2. Drobno siekamy trawę cytrynową oraz dymkę, pietruszkę i bazylię. Rozgniatamy jajko widelcem. W misce mieszamy sos sojowy, sok z pomarańczy oraz oliwę. Dodajemy posiekane składniki, kapary, imbir i jajko. Mieszamy starannie i podajemy w sosjerce. 




      trawa cytrynowa                                   tajska bazylia                                    imbir