wtorek, 27 marca 2012

Pieczony makaron fiorentina

Propozycja zapiekanki dla 4 osób!




Składniki:

  • 1 łyżka oliwy
  • 500 g pieczarek
  • 2 żabki czosnku, wyciśnięte
  • 300 g szpinaku
  • 300 g świeżego sosu szpinakowo - serowego
  • 300 ml mleka
  • 50 g parmezanu, utartego
  • 300 g puntalette (makaron podobny do ryżu)

  1. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni. Zagrzać oliwę na dużej patelni i smażyć grzyby na dużym ogniu przez 5 min, aż będą złocistego koloru. Zmniejszyć ogień, dodać czosnek i ogrzewać przez kolejne 2 min. Posolić i całość przenieść do płaskiego naczynia żaroodpornego.
  2. W misce wymieszać sos szpinakowy, mleko, połowę parmezanu oraz makaron. Doprawić i wylać na warstwę grzybów. Posypać pozostałym parmezanem.
  3. Piec przez 45 min, aż makaron zmięknie i pochłonie większość sosu. 


 
puntalette