Składniki:
- 1 łyżka oliwy
- 500 g pieczarek
- 2 żabki czosnku, wyciśnięte
- 300 g szpinaku
- 300 g świeżego sosu szpinakowo - serowego
- 300 ml mleka
- 50 g parmezanu, utartego
- 300 g puntalette (makaron podobny do ryżu)
- Rozgrzać piekarnik do 190 stopni. Zagrzać oliwę na dużej patelni i smażyć grzyby na dużym ogniu przez 5 min, aż będą złocistego koloru. Zmniejszyć ogień, dodać czosnek i ogrzewać przez kolejne 2 min. Posolić i całość przenieść do płaskiego naczynia żaroodpornego.
- W misce wymieszać sos szpinakowy, mleko, połowę parmezanu oraz makaron. Doprawić i wylać na warstwę grzybów. Posypać pozostałym parmezanem.
- Piec przez 45 min, aż makaron zmięknie i pochłonie większość sosu.
puntalette