wtorek, 27 marca 2012

FRANCUSKA ZUPA CEBULOWA

Ooo tak jedna z moich ulubionych zup.. Polecam wszystkim tym,którzy nie spotkali się jeszcze z tym daniem: )

Składniki:
  • 0,5 - 1 kg cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • wywar warzywny  ( por, seler, marchew, pietruszka )
  • białe wino  ( proponuje słodkie )
  • sól, pieprz
KROK 1:
... Wywar zaczynamy od niego. Obieramy i płuczemy warzywa wymienione wyżej  . Wrzucamy do zimnej wody gotując 2 - 3 godziny : ) Można dokładny opis zobaczyć przy zupie marchwiowej.

KROK 2 :
Obieramy cebulę .. nie należy do przyjemności ale warto płakać bo zupa jest tego warta. Po obraniu kroimy w pióra nie za grube.W tej samej czynności rozgrzewamy znaczną ilość oliwy i wrzucamy cebulkę. Po chwili dodajemy czosnek. gdy cebula ładnie się zarumieni i zmięknie zalewamy winem . Najlepiej jakby zakrywało cebulę aczkolwiek nie jest to obowiązkowe: ) Gotujemy mieszając,aż do wyparowania wina

KROK 3:
Kiedy nasze wino już wyparuje zalewamy całość wywarem. mieszając i doprawiając solą oraz pieprzem.
Zupę podawać z grzankami ziołowym lub czosnkowymi.

Mniam !! Smacznego !