Składniki:
- 0,5 - 1 kg cebuli
- 3 ząbki czosnku
- wywar warzywny ( por, seler, marchew, pietruszka )
- białe wino ( proponuje słodkie )
- sól, pieprz
... Wywar zaczynamy od niego. Obieramy i płuczemy warzywa wymienione wyżej . Wrzucamy do zimnej wody gotując 2 - 3 godziny : ) Można dokładny opis zobaczyć przy zupie marchwiowej.
KROK 2 :
Obieramy cebulę .. nie należy do przyjemności ale warto płakać bo zupa jest tego warta. Po obraniu kroimy w pióra nie za grube.W tej samej czynności rozgrzewamy znaczną ilość oliwy i wrzucamy cebulkę. Po chwili dodajemy czosnek. gdy cebula ładnie się zarumieni i zmięknie zalewamy winem . Najlepiej jakby zakrywało cebulę aczkolwiek nie jest to obowiązkowe: ) Gotujemy mieszając,aż do wyparowania wina
KROK 3:
Kiedy nasze wino już wyparuje zalewamy całość wywarem. mieszając i doprawiając solą oraz pieprzem.
Zupę podawać z grzankami ziołowym lub czosnkowymi.
Mniam !! Smacznego !