poniedziałek, 26 marca 2012

Quiche z warzywami

Nazwa potrawy sugeruje, że jest to ciasto.
Jednak chodzi tylko o duże kawałki warzyw zanurzone w jajku.
Główną rolę odgrywa cukinia. 


                                                      

Składniki:
  • 1 łyżka oleju
  • 1 żółta i 1 pomarańczowa papryka, pokrojona w kostkę
  • 2 cukinie, pokrojone w kawałki
  • 2 duże czerwone cebule, pokrojone w piórka
  • 4 średnie jaja, ubite
  • 100 ml mleka
  • 2 łyżki świeżego sosu pesto
  • zielona sałata do podania

Przygotowanie zajmie nam 40 minut.

  1. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Ogrzać olej w woku lub na głębokiej patelni i smażyć paprykę, cukinię oraz cebulę przez 2-3 min na dużym ogniu.
  2. Przenieść warzywa do naczynia żaroodpornego. W dużej misce wymieszać jajka, mleko i pesto z odrobiną soli.
  3. Polać warzywa mieszaniną jajeczną i piec przez 25 min, aż całość zesztywnieje. Podawać na ciepło z kruchymi liśćmi sałaty.

Smacznego :)