Nazwa potrawy sugeruje, że jest to ciasto.
Jednak chodzi tylko o duże kawałki warzyw zanurzone w jajku.
Główną rolę odgrywa cukinia.
Składniki:
- 1 łyżka oleju
- 1 żółta i 1 pomarańczowa papryka, pokrojona w kostkę
- 2 cukinie, pokrojone w kawałki
- 2 duże czerwone cebule, pokrojone w piórka
- 4 średnie jaja, ubite
- 100 ml mleka
- 2 łyżki świeżego sosu pesto
- zielona sałata do podania
Przygotowanie zajmie nam 40 minut.
- Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Ogrzać olej w woku lub na głębokiej patelni i smażyć paprykę, cukinię oraz cebulę przez 2-3 min na dużym ogniu.
- Przenieść warzywa do naczynia żaroodpornego. W dużej misce wymieszać jajka, mleko i pesto z odrobiną soli.
- Polać warzywa mieszaniną jajeczną i piec przez 25 min, aż całość zesztywnieje. Podawać na ciepło z kruchymi liśćmi sałaty.
Smacznego :)