Nie da się ukryć mam słabość do makaronów :) A jeśli połączymy je ze świeżymi ziołami wychodzi niepowtarzalny smak i cudny aromat w kuchni...
Składniki:
- makaron najlepiej kokardki
- świeża czerwona papryka, pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- czarne oliwki
- 1 cebula, pokrojona w piórka
- szczypta soli
- pęczek świeżej pietruszki, lubczyku, oregano i bazylii
- szynka szwarcwaldzka
- oliwa
- śmietana 18%
Makaron gotujemy w osolonej wodzie. W tym czasie na oliwie podsmażamy cebulę, paprykę i czarne oliwki. Smażymy do czasu zarumienienia cebuli. Dodajemy śmietanę i mieszamy na gładką konsystencję. Dodajemy posiekany czosnek i sól do smaku.
Na koniec siekamy świeże zioła i dodajemy do sosu. Gdy makaron się ugotuje mieszamy wszystko razem i podajemy na stół. Do dekoracji możemy zostawić zioła do posypania na górę oraz szynkę szwarcwaldzką, którą zwijamy i kładziemy z boku talerza.
Smacznego!!!