niedziela, 13 maja 2012

MAKARON ZE ŚWIEŻYMI ZIOŁAMI

Nie da się ukryć mam słabość do makaronów :) A jeśli połączymy je ze świeżymi ziołami wychodzi niepowtarzalny smak i cudny aromat w kuchni...


Składniki:
  • makaron najlepiej kokardki
  • świeża czerwona papryka, pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, posiekane 
  • czarne oliwki 
  • 1 cebula, pokrojona w piórka
  • szczypta soli
  • pęczek świeżej pietruszki, lubczyku, oregano i bazylii
  • szynka szwarcwaldzka 
  • oliwa 
  • śmietana 18%



Makaron gotujemy w osolonej wodzie. W tym czasie na oliwie podsmażamy cebulę, paprykę i czarne oliwki. Smażymy do czasu zarumienienia cebuli. Dodajemy śmietanę i mieszamy na gładką konsystencję. Dodajemy posiekany czosnek i sól do smaku. 
Na koniec siekamy świeże zioła i dodajemy do sosu. Gdy makaron się ugotuje mieszamy wszystko razem i podajemy na stół. Do dekoracji możemy zostawić zioła do posypania na górę oraz szynkę szwarcwaldzką, którą zwijamy i kładziemy z boku talerza. 

Smacznego!!!