sobota, 12 maja 2012

SAŁATKA Z SELEREM NACIOWYM I FASOLĄ

Pomidorowe akcenty i białe wino sprawiają, że w tej ciepłej sałatce świetnie smakuje seler naciowy.

Składniki dla 4 osób: 

  • 50 g masła
  • 1,5 głowy selera, ukośnie pokrojonego
  • 1 łyżka świeżego rozmarynu
  • 150 ml wytrawnego, białego wina
  • 150 ml wywaru warzywnego
  • szczypta szafranu
  • 450 g pomidorów, bez skórki, pokrojone w kawałki
  • utarta skórka i sok z 1/2 cytryny
  • 400 g fasoli z puszki, wypłukanej i osuszonej
  • 50 g czarnych oliwek
  • garść poszatkowanej pietruszki
  • chleb z chrupką skórką :)






  1. Roztopić masło w dużym rondlu, dodać seler i rozmaryn. Pod przykryciem gotować przez 10min, aż warzywo zmięknie. 
  2. Dolać wina, wywaru warzywnego oraz wsypać szczyptę szafranu. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 8-10 min, aż połowa cieczy wyparuje.
  3. Dodać  pomidory, skórkę i sok z cytryny oraz fasolę. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 5 min. Wrzucić oliwki i dodać soli do smaku. Lekko ostudzić, posypać pietruszką i podawać z chrupkim pieczywem. 

Smacznego!