Składniki dla 4 osób:
- 50 g masła
- 1,5 głowy selera, ukośnie pokrojonego
- 1 łyżka świeżego rozmarynu
- 150 ml wytrawnego, białego wina
- 150 ml wywaru warzywnego
- szczypta szafranu
- 450 g pomidorów, bez skórki, pokrojone w kawałki
- utarta skórka i sok z 1/2 cytryny
- 400 g fasoli z puszki, wypłukanej i osuszonej
- 50 g czarnych oliwek
- garść poszatkowanej pietruszki
- chleb z chrupką skórką :)
- Roztopić masło w dużym rondlu, dodać seler i rozmaryn. Pod przykryciem gotować przez 10min, aż warzywo zmięknie.
- Dolać wina, wywaru warzywnego oraz wsypać szczyptę szafranu. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 8-10 min, aż połowa cieczy wyparuje.
- Dodać pomidory, skórkę i sok z cytryny oraz fasolę. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 5 min. Wrzucić oliwki i dodać soli do smaku. Lekko ostudzić, posypać pietruszką i podawać z chrupkim pieczywem.
Smacznego!