środa, 28 marca 2012

Pudding ryżowy z szafranem

Prosty deser ze szczyptą wyrafinowanego szafranu - dostępnego w postaci proszku lub skrawków. 


Szafran otrzymujemy z słupków hodowanych krokusów, które po wysuszeniu stają się najdroższą przyprawą świata. Szafran barwi potrawy na żółto, lecz zbyt duża jego ilość powoduje gorzki smak. Szafran najczęściej stosuje się do ryżu, owoców morza czy deserów. 

Składniki:

  • duża szczypta szafranu
  • 175 g ryżu na pudding
  • 600 ml mleka
  • 300 ml śmietanki
  • 125 g cukru pudru
  • drobne paski skórki i sok z 2 cytryn
  • pasta cytrynowa i biszkopty do podania

  1. Zalać dwiema łyżkami gorącej wody szafran i pozostawić na 5 min.
  2. W tym czasie ryż, mleko, śmietankę, cukier puder oraz skórkę z jednej cytryny umieścić w dużym rondlu. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 20-25 min, aż ryż zmięknie oraz wchłonie mleko. Dodać napar szafranowy i sok z cytryny.
  3. Nałożyć do miseczek i posypać pozostałą skórką z cytryn. Podawać z łyżką pasty cytrynowej i biszkoptami. 

Na porcję:
723 kilokalorie
białka 9 g
węglowodany 81 g
tłuszcze 42 g
błonnik 0,02 g
sól 0,29 g