Składniki:
- makaron penne 150 g
- brokuł ( w zależności kto ile lubi )
- śmietanka 30 % 100 ml
- ser camembert lub tofu ok 15 -20 g
- cebulka
- czosnek 2 ząbki
- sól, pieprz
Zaczynamy od sparzenia naszych brokułów. Obrywamy brokuł w małe różyczki płuczemy i wrzucamy do pojemnika. Następnie zalewamy wrzącą wodą przykrywamy i odstawiamy na bok. W tym czasie warzywko bardzo fajnie zmięknie. Można odrobinę posolić. W tym czasie kroimy cebulę w drobną kosteczkę oraz czosnek. Gdy wykonamy te czynności wstawiamy wodę na makaron i rozgrzewamy patelnię z oliwą.
KROK 2:
Wrzącą wodę solimy i wrzucamy makaron. Na patelnie trafia nasza cebulka, a po chwili czosnek. W tym samym momencie odcedzamy nasz brokuł i wrzucamy razem na patelnie. Gdy ładnie wszystko nam się zarumieni zalewamy to śmietanką i doprawiamy solą i pieprzem. Gdy śmietanka już nabierze gęstej konsystencji dodajemy ser w małych kawałkach stale mieszając. Kiedy ser się rozpuści możemy ściągnąć sos z ognia.
KROK 3:
Odcedzamy nasz makaron i wrzucamy do sosu. Wszystko odbywa się na małym ogniu. Po zakończeniu mieszania nakładamy do miseczek . Smacznego !: )