sobota, 24 marca 2012

MASCARPONE Z WINOGRONAMI

 Dla 4 osób,a przygotowanie zajmie nam tylko 20 min plus chłodzenie.

Składniki:

  • 150 ml czerwonego wina
  • 50 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki mączki ararutowej (do zagęszczenia)
  • 350 g bezpestkowych winogron
  • 225 g jogurtu
  • 2 łyżki miodu

  1. Umieścić czerwone wino oraz cukier w dużym rondlu i gotować, aż cukier się rozpuści. Rozmieszać mączkę ararutową na gładką pastę z niewielką ilością wody i dodać do wina. Gotować, mieszając przez 1 min, aż zgęstnieje.
  2. Wrzucić do mieszaniny winogrona, doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem przez 2 min. Zostawić do ostygnięcia. Nałożyć do czterech wysokich szklanek.
  3. Umieścić mascarpone, jogurt oraz miód w dużej misce i ucierać, aż do gładkiej konsystencji.Nałożyć masę na winogrona i chłodzić, aż do momentu podania!