Składniki:
- 150 ml czerwonego wina
- 50 g cukru pudru
- 2 łyżeczki mączki ararutowej (do zagęszczenia)
- 350 g bezpestkowych winogron
- 225 g jogurtu
- 2 łyżki miodu
- Umieścić czerwone wino oraz cukier w dużym rondlu i gotować, aż cukier się rozpuści. Rozmieszać mączkę ararutową na gładką pastę z niewielką ilością wody i dodać do wina. Gotować, mieszając przez 1 min, aż zgęstnieje.
- Wrzucić do mieszaniny winogrona, doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem przez 2 min. Zostawić do ostygnięcia. Nałożyć do czterech wysokich szklanek.
- Umieścić mascarpone, jogurt oraz miód w dużej misce i ucierać, aż do gładkiej konsystencji.Nałożyć masę na winogrona i chłodzić, aż do momentu podania!