Składniki:
- 3 cebule
- 2 ząbki czosnku
- pomidory w puszce ( całe ) 1 kg
- wywar warzywny 1 l ( por, seler, marchew, pietruszka )
- ser mozarella kulki
- sól, pieprz
A więc jak zwykle przy robieniu zupy zaczynamy od wywaru warzywnego. Aby go zrobić potrzebujemy wody i wyżej wymienionych warzyw. Tak więc obieramy i płuczemy warzywa. Wrzucamy do zimnej wody i gotujemy od 2 - 3 godzin.
KROK 2:
Gdy nasz wywar jest gotowy. Obieramy cebule i kroimy w pióra. W osobnym garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulkę oraz czosnek. Gdy cebulka się już zarumieni dorzucamy całą zawartość pomidorów i mieszamy. Po 10 minutach wlewamy nasz wywar. Dostosować tak aby wywaru i pomidorów była tyle samo. Czyli 1 kg pomidorów to 1 l wywaru. Gotujemy naszą zupkę na wolnym ogniu .
KROK 3:
Na samym końcu doprawiamy naszą pomidorówkę solą i pieprzem, miksujemy blenderem w garnku. Ostatnim etapem jest ponowne zmiksowanie jej ale tym razem przez sitko. Kroimy ser w kostkę zalewamy zupką i przystrajamy bazylią .
Spróbujcie, a zobaczycie jak można smacznie odbiec od oryginału i zaskoczyć mamę ; )